Erken Evre Meme Kanserinde Radyoterapi
- Kanser Türlerinde Radyoterapi
- Gösterim: 318
- Memeye radyoterapi meme koruyucu cerrahiden sonra kalmış olması muhtemel kanser hücrelerinden ve bunlara bağlı olarak kanserinden kurtulmak amacıyla önerilir.
- Mastektomi sonrasında radyoterapi ise göğüs duvarında tekrarlama riski yüksek olan hastalık varsa önerilir.
- Koltuk altındaki ve alt boyun bölgesindeki lenf nodlarına yönelik radyoterapi her iki operasyon durumunda da koltuk altına cerrahi yapılmamış hastalarda ve lenf nodlarında tekrarlama olasılığı yüksek hastalık varlığında tercih edilir.
Radyoterapinin Zamanlaması
Radyoterapinin zamanı cerrahi sonrası iyileşme sürecine ve diğer tedavilerin ne kadar sürede tamamlandığı ile belirlenir. Kemoterapi alan hastalarda radyoterapi kemoterapi tamamlandıktan sonra uygulanır.
Meme Radyoterapisi
Radyoterapi 3-6 hafta boyunca, haftanın 5 günü verilir. Tedavi öncesinde planlama amaçlı tomografı çekilr ve cilde işaretler koyulur. Bu işaretler tedavi süresince teknikerlere hastaya en doğru pozisyonu vermek ve tedavi alanını en doğru şekilde ayarlamak için yardımcı olacaktır. Tedavi sırasında hasta odada yalnız kalır ancak dışarıdan kapalı kamera sistemi ile izlenir ve intercom yardımı ile gerektiğinde sesli iletişim kurulabilir.
Her tedavi birkaç dakika sürer ancak cihazın uygun olmasını beklemek, tedavi için hazırlanmak ve sonrasında toparlanmak hergün yaklaşık 1 saatlik bir süre gerektirir.
Olası Yan Etkiler
Genel Yan Etkiler:
- Ciltte kızarıklık, kuruluk, güneş yanığı gibi görünüm olabilir. Bu tedavinin yaklaşık 2. Haftasında başlar, tedavi sonrası birkaç hafta içinde kaybolur.
- Ciltte koyulaşma olabilir. Tedavi sonra birkaç ay gibi bir süre kalabilir ancak sonrasında yavaş yavaş azalır.
- Yorgunluk olabilir. Tedaviden birkaç hafta sonra düzelir.
- Memede gerginlik, hassasiyet ağrı hissi. Bu etki tedavi sonrası hafiflemekle birlikte uzun sürebilir.
- Memede büyüme veya küçülme olabilir.
- Meme cildinde kabuklanma ve ufak ufak kabarcıklanma olabilir. Tedavi sonrası 1-2 hafta içinde kaybolur.
- Tedavi bölgesinde ince cilt altı kan damarları yüzeyel ve görünür hale gelebilir. Bu sık görülmeyen etki aylar veya yıllar sonra ortaya çıkabilir.
- Koltuk altı bölgesine radyoterapi uygulandığında kolda şişme olabilir. Bu etki tedaviden aylar ya da yıllar sonra da gelişebilir ve kalıcı olabilir.
- Koltukaltında tüylerde dökülme görülebilir.
- Alt boyun bölgesine radyoterapi uygulandığında gececi boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü oluşabilir.
Geç Oluşabilecek Önemli Yan Etkiler:
- Akciğer enflamasyonu: kuru öksürük, ateş, nefes darlığı, yorgunluk ile kendisini gösterir.
- Kaburgalarda ağrı: Tedavi ile zayıflayan kaburgalarda oluşan kırık nedeni ile olabilir.