Prostat Kanserinde Radyoterapi
- Kanser Türlerinde Radyoterapi
- Gösterim: 329
Eksternal radyoterapi prostat bezine yönlendirilir. Kanser hücrelerine hasar verir ve büyümesini engeller.
Tedavi tüm prostata +/- etrafındaki bölgeye yönelik uygulanır. Radyoterapi ağrı veya acıya sebep olmaz ancak bazı yan etkiler gelişebilir.
Radyoterapi hastalığınız prostatta ve çevresinde sınırlı ise sizin için tercih edilen tedavidir. Radyoterapi cerrahi sonrasında PSA düzeylerinin yükselmesi durumunda da önerilir.
Prostat Kanserinde Radyoterapinin Avantajları ve Dezavantajları
Avantajları
- Hastalar çoğunlukla tedavi süresince normal günlük aktivitelerini sürdürebilir.
- Cerrahi için genel durmunuz uygun olmadığında radyoterapi uygun bir opsiyon olabilir.
- Radyoterapi ağrısız bir tedavidir ancak tedavi pozisyonu kısmen rahatsız olabilir.
- Günlük tedavi seansları 10 – 20 dakika sürer.
- Hastanede kalmanız gerekmez.
Dezavantajları
- Tedavi haftada beş gün olduğundan ve birkaç hafta süreceğinden uzak mesafede ikamet ediyorsanız bu sizi biraz zorlayabilir.
- Bağırsak yan etkileri, üriner problemler, ereksiyon problemleri yorgunluk gibi problemler yaşayabilirsiniz.
- Tedavinin başarılı olup olmadığını değerlendirmek biraz zaman alacaktır.
Tedavi Neleri İçerir?
Radyoterapi öncesinde hormonoterapi kullanabilirsiniz. Hastalığınızın durumuna göre bu hormon tedavisi radyoterapi sonrası 3 yıla kadar sürebilir.
Tedavinin öncesindeki 1-2 hafta süresince planlama işlemleriniz yapılacak ve tomografi çekimleriniz yapılacaktır. Bu işlem prostat ve yakındaki normal dokuları doğrulukla belirlemek ve tedaviyi hassasiyetle planlamak için gereklidir.
Tedavi hafta içi 5 gün alır ve hafta sonu dinlenir her tedaviden sonra da evinize gidebilirsiniz. Bu süreç genellikle 7-8 haftada tamamlanır.
Htedavi senasının öncesinde radyoterapi teknikerleri vücudunuzdaki işaretleri kullanarak doğru pozisyonlamanızı sağlayacaktır.
Cihaz etrafınızda dönerek tedaviyi verirken size kesinlikle dokunmaz ve hiçbir şey hissetmezsiniz. Yalnızca birkaç dakika süren tedavi boyunca sizden tek istenen pozisyonunuzu bozmamanız ve kımıldamamanızdır.
Tedavi aldığınız bu haftalar boyunca etrafınızdaki insanlara, bebeklere veya hamilelere yaklaşmanızda hiçbir sakınca yoktur. Çünkü radyasyon vücudunuzda kalmaz.
Radyoterapi Süresince Beslenme
Prostat tedavisinde mesane ve barsaklarınız yakında olduğu için etkilenebilir. Bu nedenle tedavi sırasında mesane ve barsaklarınızın ne kadar boş veya ne kadar dolu olacağı size teknikerler tarafından anlatılacaktır. Bu önerilere uymanız mesane ve barsaklarınızı korumanız için önemlidir.
Tedavi sırasında barsaklarınızın boş olması istendiğinde bunu sağlamak üzere personel tarafından beslenmenizle ilgili önerilerde bulunulabilir veya laksatif kullanmanız istenebilir. Yine mesanenizin tedavi sırasında boş ya da dolu olması gerekliliğine göre her tedavi öncesinde su içmeniz istenebilir.
Radyoterapi Sonrası Ne Olacak?
Tedavi sonrası belirli aralıklarla kontrolleriniz yapılacaktır.
İlk kontrolünüz genellikle 3. Ayda olurken takip eden kontrol randevularınız için doktorunuz sizi yönlendirecektir.
PSA Testi
Tedaviniz öncesinde PSA değerinizin kontrolünü istenir çünkü tedavi yanıtını değerlendirmek için PSA en etkin yöntemlerden biridir.
Radyoterapi sonrası PSA değeriniz düşmeye başlar. Periyodik kontrollerinizde yapılan PSA testleri hastalığınızın yanıt verip vermediğinin veya tekrarlayıp tekrarlamadığının en etkili takip yöntemidir.
Eğer takipte PSA düzeyiniz yükselirse doktorunuz tarafından daha yakın aralıklarla kontroleriniz yapılacak ve yeni bir tedavi önerilecektir.
Prostat Kanserinde Radyoterapinin Yan Etkileri
Yan etkiler her hastayı farklı etkileyebilir ve beklenen tüm yan etkileri de hissetmeyebilirsiniz.
Çoğu sağlıklı hücreler kendini yenileyebildiği için yan etkiler tedavi sonrası birkaç hafta veya ay içinde sonlanır. Ancak bir kısım yan etkiler tedaviden aylar veya yıllar sonra karşınıza çıkabilir. Bunlar radyoterapi sırasında veya hemen sonrasında yaşadığınız yan etkilere benzer ve uzun sürer.
Üriner Problemler
Radyoterapi mesanede ve idrar yollarının iç mukozasında hasara neden olur ve idrar şikayetleri meydana gelebilir. Bu şikayetler sık idrara çıkma, idrarda yanma hissi hatta kimi zaman idrarda kanama şeklinde olabilir.
Bağırsak Problemleri
Radyoterapi bağırsağın mukozasında da hasara neden olabilir. Şikayetler dışkılama alışkanlıklarında hafif değişimlerden dışkılama sırasında ağrı ve hemoroidal problemlerde artışa kadar değişebilir.
Tedavi sonrasında problemler düzelir ancak kimi hastalarda dışkılama alışkanlıklarındaki değişiklikler kalıcı olabilir.
Yorgunluk
Tedavi sırasında vücudunuzun halsiz ve yorgun olduğunu hissedebilirsiniz ve bu tedavinin sonuna doğru biraz daha belirgin hale gelebilir. Tedavi sonrası çoğunlukla düzelir.
Seksüel Problemler
Cinsel isteksizlik ve beraberinde ereksiyon / ejekülasyon problemleri yaşayabilirsiniz. Radyoterapi sperm sayısını ve dolayısı ile üreme potansiyelini düşürebilir.
Diğer Problemler
- Cilt etkileri – tedavi gördüğünüz alanda kızarıklık, kaşıntı olabilir.
- Tüy kaybı – pubik kıllarda dökülme olabilir.
- Lenfödem – bacaklarınızda, testis ve pesiste ödem olabilir
- Kalça ve kemik problemleri – kalça ağrısına neden olabilir.
- İkincil kanserler – Mesane ve bağırsak kanseri riski oluşabilir ancak son derece nadir ve tedaviden 5 – 15 yıl sonra karşınıza çıkabilir.
Daha sonra yaşayabileceğiniz bu risklerin sizin için farklı olup olmadığını öğrenmek için şeker hastalığınız olup olmadığı konusunda, daha önce yaşadığınız bağırsak ve prostat ameliyatları konusunda doktorunuzu eksiksiz bilgilendirdiğinizden emin olun.