• 0232 970 35 35
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

İnternal Radyoterapi

İnternal radyoterapi nedir? Brkiterapi nasıl uygulanır?

İnternal Radyoterapi

İnternal Radyoterapi

Internal radyoterapi veya diğer adıyla brakiterapi vücudun içine veya üzerine yerleştirilen radyasyon kaynaklarından radyoterapi uygulamasıdır. Kanser tedavisinde çeşitli brakiterapi teknikleri kullanılır. İnterstisyel brakiterapi prostat tümörlerinde uygulandığı gibi radyasyon kaynaklarının tümör dokusunun içine yerleştirilmesi şeklinde uygulanır.

İntrakaviter brakiterapide kaynaklar cerrahi kaviteye veya göğüs boşluğu gibi tümör yakınındaki herhangi bir vücut boşluğuna yerleştirilir.

Brakiterapide radyoaktif izotoplar küçük pellet veya seed’lerin içine yerleştirilmiştir. Bu seed’ler çeşitli iğneler, kateterler, veya çeşitli başka taşıyıcı araçlar kullanılarak hastanın vücuduna yerleştirilir.

Radyoaktif izotoplar doğal olarak bozunduğundan yakınındaki hücrelere radyasyon verir.

Yerinde bırakıldığında bu izotoplar birkaç hafta veya ay sonrasında tamamen bozunmuş olacağından radyasyon yaymaz ve vücutta kalmaları herhangi bir zarara neden olmaz.

Brakiterapi, bazı kanser türlerinin tedavisinde eksternal radyoterapiye göre daha az normal doku hasarı yaratırken daha yüksek dozda radyasyon kullanılmasına olanak sağlar.


Brakiterapi yüksek doz hızıyla (HDR) veya düşük doz hızıyla (LDR) verilebilir:

  • LDR uygulamada hücreler radyasyon kaynağından birkaç gün süresince devamlı olarak düşük doz hızı ile radyasyon alır.
  • HDR uygulamasında vücuda yerleştirilen uygulama tüplerine bağlı robotik bir cihaz bir veya daha fazla kaynağı tümöre veya yakınına yönlendirir ve tedavi sonunda kaynakları geri çeker. Bu tedavi bir veya daha fazla seansta verilebilir. 


Brakiterapi kaynakları geçici veya kalıcı olabilir:

  • Kalıcı brakiterapide kaynakların radyasyonu tükenmesine rağmen vücutta kalır. Kalan materyal hastada herhangi bir rahatsızlığa veya zarara neden olmaz. Bir çeşit LDR uygulama şeklidir.
  • Geçici brakiterapide tüp (katater) veya diğer taşıyıcılar kullanılır. Hem taşıyıcılar hem de kaynak tedavi sonrası çıkarılır. Geçici brakiterapi LDR veya HDR olarak uygulanabilir.


Brakiterapi tek başına veya eksternal radyoterapi sonrası tümöre ek doz sağlarken normal dokuları korumak amacıyla kullanılabilir


logo light large

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde lisans eğitiminden sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzmanlık eğitimini tamamlayan Uzm. Dr. İlker Karadoğan, Medicana International İzmir Hastanesi'nde hasta kabul etmektedir.

YASAL UYARI

Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.

Tanı ve tedavi icin mutlaka bir doktora başvurunuz.

İLETİŞİM

Medicana International İzmir

Yenişehir, İşçiler Cd. No:126, 35170 Konak/İzmir

© 2024 Dr. İlker Karadoğan