• 0232 970 35 35
  • Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.

Radyoterapi Sonrası

Radyoterapi sonrasında muhtemel yan etkiler neler? Yan etkilerle nasıl başa çıkabilirsiniz?

Radyoterapi Sonrası

Radyoterapi Sonrası

Yan Etkiler

Radyoterapinin yan etkileri genellikle tedavi tamamlandıktan sonraki iki hafta süresince devam eder.

Radyoterapinin etkileri devam ettiğinden, tedavi aldığınız bölgeye bağlı olarak, tamamen normal hissetmeniz birkaç hafta ile birkaç ay arasında zaman alabilir.

Takip randevusunun zamanı doktorunuzun radyoterapinin etkinliğini değerlendirmesi ve devam eden süreçte karşınıza çıkabilecek yan etkiler ile ilgili sizi yönlendirmesi açısından önemlidir.


Cilt Bakıımı

Cilt bakımınıza tedavi sonrası 2-3 hafta veya iyileşene kadar devam edin. Cildinizdeki kızarıklık, ısı artışı, kaşıntı gibi şikayetler geçtikten sonra cildiniz için kullandığınız normal ürünlere dönebilirsiniz.

Ancak tedavi gördüğünüz bölgedeki cilt kuru ve UV ışınlara hassas kalmaya devam eder. Bu nedenle tam iyileşme sağlandıktan sonra dahi bu bölge yüksek koruma faktörlü güneş kremleri ile güneşten korunmalıdır. Bu bölgenin cildi diğer bölgelere göre daha sık nemlendirilmeye ihtiyaç duyar.


Yorgunluk ve Duygudurum

Yorgunluk tedavi sonrasında devam edebilir. Kendinize ekstra dinlenme zamanı ayırabilir örneğin gün içinde ufak şekerlemeler veya daha erken yatmak tercih edilebilir.

Onkoloğunuzla randevunuz öncesinde endişeli ve kuşkulu olabilirsiniz. Normal rutin yaşam alışkanlıklarınıza dönmek konusunda ısrarcı ve kendinizden emin olmanıza rağmen devam eden yorgunluğunuzun ve hislerinizin sizi engellediğini düşünebilirsiniz. Bu son derece normal olup kendinize normal hayata alışmak ve toparlanmak için zaman vermeniz gereklidir.

Aile ve arkadaşlardan alacağınız destek bu süreci kolaylaştırıp hızlandırabilir. Eğlenebileceğiniz sosyal hobiler ve aktiviteler, hafif egzersiz de duygu durumunuzun yükselmesine yardımcı olur.


Beslenme

Sağlıklı bir beslenme tarzı ve kafi miktarda sıvı tüketmek çok önemlidir.

Yeme alışkanlıklarınızın değiştiğini farkedebilirsiniz. Genellikle dolu dolu öğün tüketmek yerine gün boyunca küçük atıştırmalar tercih edebilirsiniz. Buna rağmen yeme probleminiz devam ediyorsa aile hekimizi görebilir ve ondan sizi bir diyetisyene yönlendirmesini isteyebilirsiniz.


logo light large

Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde lisans eğitiminden sonra Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde uzmanlık eğitimini tamamlayan Uzm. Dr. İlker Karadoğan, Medicana International İzmir Hastanesi'nde hasta kabul etmektedir.

YASAL UYARI

Bu sitedeki bilgiler doktor ya da eczacıya danışmanın yerine geçmez. Sitedeki bilgi, yorum ve görüntüler kişileri bilgilendirme amaçlı olup, tanı ve tedaviye yönlendirme amaçlı değildir.

Tanı ve tedavi icin mutlaka bir doktora başvurunuz.

İLETİŞİM

Medicana International İzmir

Yenişehir, İşçiler Cd. No:126, 35170 Konak/İzmir

© 2024 Dr. İlker Karadoğan